Tuesday, November 3, 2009

Kolmekümnes nädal ehk LUMI!

Tegelikult ei tahtnud ma üldse sellel teemal kirjutada, aga kuna meil siin niisugused ilmaimed juhtuvad, siis lihtsalt ei saa teisiti. Nimelt saabus 1. novembril Pekingisse TALV. Loomulikult koos paksu lumega. Ilmategijad pingutasid oma iodiididega ilmselgelt üle. Maha sadas kuskil 20 cm lund, mis Pekingi kohta on ikka röögatu kogus. Liiklus venis ja lennud hilinesid, kuna nii suureks ja nii varajaseks lumetormiks polnud valmistutud. Tavaliselt tuleb esimene lumi Pekingis alles novembri lõpus. See aasta oli peaaegu rekordiline: Kommunistliku Pekingi kõige varasema lume rekord kuulub 30. oktoobrile 22 aastat tagasi. See tähendab seda, et kogu lumi jõuab veel sulada ja ilm soojaks minna: paari päeva pärast pidigi olukord normaliseeruma ja sügis oma 15 õhusoojakraadiga naasma.

Seniks muidugi peame aga vaatama, et ära ei külmu, kuna küte keeratakse lahti alles 15. novembril. Igasugu tähtsad organid on küll arutanud kütteperioodi varasemaks toomise üle, kuid mingil põhjusel sellest siiski loobuti. Kuskil ajalehes keegi kommenteeris, et ootame-vaatame, mis saab. Plaanimajandus, noh. Ei ole lihtsalt ette nähtud. See-eest suureneb tarbimine: kes saab endale lubada konditsioneeriga kütmist, kes ostab puhvaikasid juurde ja kes muretseb endale elektrisoojendusega teki. Meil õnneks aknad lõuna poole, nii et kütame päikese kaasabil.

Muidugi tekkis väike paanika riietega: ei minul ega Kauril pole siin lumes sumpamiseks saapaid kaasas ja Kaspari kombe on talle veidi väikeseks jäänud. Jälle shoppama vaja minna.



1 comment: