Sunday, February 1, 2009

Neljas nädal ehk palju pauku pühvliaastal

Siinset uue aasta saabumist võib võrrelda sõja puhkemisega. Vähemalt nii tundus, kui esmaspäeval kella 18 ajal raketisadu ja paugutamine tihedamaks läks. Kesköö paiku otsustasime meie ka ninad õue pista ning sattusime kohe miiniväljale. Paugud käisid, sädemed lendasid, aga inimesi polnud kusagil näha. Tänavad olid peaaegu inimtühjad. Kahjuks elame kõrghoonete keskel ning seega jäi nähtav ilutulestik ka veidi puudulikuks, kuid taevast paistva kuma järgi pidi asi siiski võimas olema. Järgmisel aastal peaks vaatlusposti kuhugi kõrgemasse punkti üle viima.


ja nii ta tuli

Muide, hiinlased paugutavad vahelduva eduga paar nädalat jutti. Üleeile näiteks oli 5. päev peale uue aasta saabumist ja see oli jälle millegipärast väga tähtis. Ja loomulikult tuleb seda siis vääriliselt tähistada juba hommikul kell 7.30 näiteks. Ja kindlasti meie akna all. Olin ikka väga tige, tavaliselt ärkan ju umbes 9 paiku. Aga kohalikud teavad, et kes kõige varem paugutab, see kõige suurema õnne leiab. Järgmine katsumus leiab aset nädala pärast veeruaris, kui algab laternate festival. See paneb siis lõpuks punkti pühadeseeriale.

Muide, ei saanud Kaurgi endast võitu ning ostis ka kasti (60 raketti) ilutulestikku, mis laternate püha ajal oma otsa leiab. Minu osaks jääb siis tõenäoliselt filmimine.

See nädal oli meil meelelahutusnädal. Shoppamas käisime loomulikult - Kaspar sai endale uusi riideid ja mänguasju ja esimesed "päris" jalanõud, kui eelnevaid titepapusid mitte arvestada. Loomulikult osalesime ka temple fair'il, neid jagub siin pühade ajal nii parkidesse, tänavatele kui ka templiõuedele. Tegemist siis omalaadse laadaga, kus näeb hiina traditsioonilisi etteasteid ning saab osta pühadesööki, käsitööd ja muid vidinaid. Viimastel aastatel on lääne kultuuri (või kultuurituse) sissetung suur olnud, nii et osad laadad on vallutanud hoopis DVD-d ja muud menumeened, millel puudub igasugune seos Hiinaga. Välja arvatud võibolla see, et kuskil nurgakesel on kiri "Made in China".



Laupäeval käisime ka Pekingi akvaariumis ja loomaaias. Akvaarium on uus ehitis ning üsna muljetavaldav. On olemas käigud vee all, nii et näed enda kohal ujuvaid haisid näiteks, ning ka delfiinishow. Loomaaed on rohkem ajast ja arust ning loomad (eriti kiskjad) peavad leppima pisikeste betoonboksidega. Paremini on läinud pandadel, kellel oli elamiseks ja bambuse närimiseks üsna suur maa-ala. Haruldastest loomadest nägime veel valget tiigrit.


Homsest aga hakkab meil ayi käima.

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Eva,
    kõik see teie elu seal tundub nii uskumatu ja lahe. Mõtlen... aga mis saab siis kui jõuab kohale teadmine et see polegi turismireis kust pari nädala pärast koju saab. Kultuur ja keskkond ikka täesti erinev. Igal juhul jõudu ja jaksu teile sinna !

    Andres

    ReplyDelete
  3. jah, ega ükski keskkonna vahetus pole lillepidu, isegi Eesti-sisene mitte. aga tead, harjub. kodu üritame muuta nii koduseks, kui vähegi võimalik. igasugune hiina pudi-padi puudub, ainsad tõesti hiinapärased asjad on vist söögipulgad ja mõned kingitused, mis Kaur on saanud.
    Hiinlaste käitumiskultuur võib küll vahel vihastada, aga seda võib kas ignoreerida (õnneks on meil need võimalused) või siis muuta ka ennast vastavalt (olen ka seda teinud mõne asja puhul). nii et loodan, et saame hakkama, ikkagi 1 kuu 36st "istutud" juba :)

    ReplyDelete