Sunday, February 15, 2009

Kuues nädal ehk kuum ja külm

Selle nädala alguses lõppesid siin igasugused tähistamised. Ja lõppesid õnnetuseks üsna kurvalt, maha põles vastvalminud hotell ja surma sai üks tuletõrjuja. Meie jälgisime aknast alguses ülivõimast ilutulestikku, mis, nagu selgus hiljem, oli illegaalne. Nii võimsat ilutulestikku tohib korraldada ainult erilubadega. Hiina meedias on seda võrreldud OM avatseremoonia ilutulestikuga.

Igatahes pool tundi hiljem vaadates oli hoone juba leekides. Täiesti arusaamatuks jääb, mis materjali ehitamisel kasutati, kuna suurem jagu 34-korruselisest hoonest põles maha tunni-paari jooksul. Aknaklaasid tilkusid sõna otses mõttes maja külge mööda alla. Arvasingi alguses, et see on kile või mingi muu kaitsematerjal ümber maja.

Sündmusel oli muidugi massiliselt pealtvaatajaid ning esimesed videod, mis uudistesse ja internetti jõudsid, olidki nendesamade pealtvaatajate poolt filmitud. Huvitav on veel see, et Hiina meedias ei rutatud sündmust kiirelt kajastama. Ise nägime juba paar tundi peale põlengut CNNist filmilõiku, kuid tuttavad eestlased, kes ka kohalikku telekanalit jälgivad, ütlesid, et hiina kanalites ei näidatud midagi, kuna tunti piinlikkust ning kardeti avalikkuse tähelepanu.

Mandarin Oriental enne põlengut

Seevastu igasugustes foorumites spekuleeritakse agaralt vandenõuteooriatega. Enamasti muidugi usutakse (k.a mina) ametlikku versiooni, et tuli puhkes ilutulestiku tagajärjel, kuid sattusin ka lugema ühe pealtnägija kirjeldust, kes arvas, et tegu oli süütamisega, kuna ilutulestik ei suutvat põhjustada nii kiiret ja ulatuslikku põlengut. Ja tema meelest lasi hotelli süüdata omanik, kes, kartes kiiret majanduslangust Hiinas, tahtis saada kindlustusrahasid ning hävitada hotelli, mis oleks nagunii tühjaks jäänud.

Põlev hotell meie magamistoa aknast

Kauri tehtud video

Igatahes loodan väga, et järgmisel aastal on linna sees paugutamine taas keelatud (paar aastat tagasi see nii oli).

Korraks oli meil pikalt lubatud kevad täies hoos, sooja oli 15 kraadi. Sel ajal sadas meil ka VIHMA! Päris naturaalne see muidugi ei olnud, vihm kutsuti kuivuse tõttu keemiliselt esile ning eelmisel päeval loomulikult anti sellest teada. Aga siiski, peaaegu nagu päris vihm. Väga mõnus, õhu lõi hästi selgeks ja klaariks. Praegusel ajal on sademed täielik haruldus, isegi pilves päevi on nii vähe olnud, et saab need ühe käe sõrmedel kokku lugeda. Nüüdseks on olukord taas normaliseerunud, külm front Eestist on pärale jõudnud ning väljas jälle nulli ringis, kui isegi mitte külmem. Ei jõua seda sooja aega kuidagi ära oodata, eriti kuna Kaspar on üleriiete ja aksessuaaride vastaline ning kisub kindaid kogu aeg käest ära. Võibolla peakski laskma tal samamoodi ringi joosta nagu hiina lastel, palja pea ja peega. Ise oleks ta kindlasti rahul.

1 comment:

  1. Päris jube, nagu tuumaplahvatus. Tõesti uskumatu, et üks kõrghoone võib niimoodi põleda.

    ReplyDelete