Saturday, April 9, 2011

Üheksakümne üheksas ja sajas nädal ehk kuhu küll kõik surnud jäid?

Nonii, sada saab täis. Lugemine on mul küll vahepeal veidi sassi läinud, aga minu blogi ja ise tean, kuidas arvutan. Niisiis sajas.

Eelmine nädal oli meil pikk ja see nädal lühike, ainult üks asi suudab Hiinas sellist asja põhjustada ja selleks on riiklik püha. Seekordne oli Qing Ming Jie ehk hauapühkimispüha. See on järjekordne igivana traditsioon, maa peal eksisteerinud kõvasti kauem kui ristiusu mõni püha või isegi ristiusk ise. Pühitseti elu edasiminekut ning avaldati austust esivanematele, korrastades nende hauad ning tuues kalmule annetusi lemmiktoidu näol. See muide on kombeks ka praegu, kuigi mina ühtegi hauda riisikausiga lokaliseerida ei suutnud. Tegelikult pole ma siin Hiinas üldse surnuaedasid näinud. Ühte ma tean, et olemas on, ja see on ilmselt Hiina suurim.
Allikas: internet
Tavainimestega on asi keerulisem. Pekingis on küll olemas üle 30 surnuaia, aga mina ei ole veel ühtegi oma silmaga näinud. Tõele au andes peab muidugi lisama, et ei ole ekstra otsinud ka. Ühel päeval aga avastasime tööle minnes tee ääres kümmekond hauda. Ega alguses ei saanudki aru, et hauad, kuna nad nägid välja nagu suured mutimullahunnikud sibula- ja kapsapõldude vahel. Sel nädalal aga lisandusid hunnikutele lilleõied. Selge siis. Maad ei ole raisata ja miks mitte matta kallis kadunuke tagaaeda juurikate keskele? Kaks kärbest ühe hoobiga, huumus olemas ning raha ei pea ka välja käima. Eriti kuna Pekingi matuseplatside hinnad on, nagu muu kinnisvara hindki, taevasse kerkinud. Ühel prestiižseimal, Pekingi Babaoshan'i surnuaial, algavad hauaplatside hinnad 70 000 RMBst ruutmeetri kohta!!! Hauaplatsi saab rentida 20 aastaks, peale mida peab uuesti rahakotti kergendama või siis peab kadunuke oma koha loovutama uuele sissekolijale. Ja sellele vaatamata on see surnuaed praktiliselt täiesti "välja renditud", nii et uus kohataotleja peab järjekorranumbri võtma. Võrdluseks, korterihinnad linnas on ca 30 000 RMB ruutmeetri kohta.
Pekingi surnuaed. Allikas: internet
Igal aastal sureb Hiinas umbes 9 miljonit elanikku ning vaid pooled neist tuhastatakse. Tuhastamine pole hiinlastel kombeks olnud, kuigi praegused hauaplatsihinnad on juba traditsioonidest jagu saamas.

No comments:

Post a Comment