Wednesday, January 5, 2011

Kaheksakümne kuues nädal ehk pole piiri piirangutel

Kuidas Richelieu ütleski: "pole olemas rahvast, keda ma ei saaks Bastille'sse pista". Vähemalt filmis. See, mis siin toimub, on etendus väsimatutel jalgadel. Kes teab, millega see asi kunagi alguse sai, aga igatahes meie siiajõudmise ajal keelati ära blogimine, juutuubimine ja feissbukkimine. Ja nüüd tahetakse võtta ka hädavajalik Skype, meie oma leiutis!!!

Praegu pole veel kindel, kuidas see toimima saab, kuna alles tehti avalikuks, et Skype kui mitte China Unicom'i ja China Telecom'i (mõlemad riigi omanduses muide) poolt pakutav telefoniteenus, on riigis illegaalne. Eriti kuna on tasuta. Ja kuna on raske kontrollida ja jälgida. Mõtle ise, millised rikkused tänu sellele saamata jäävad ja millised kõned kuulmata.

Ma ei tea küll, kuidas see keeld täpsemalt töötab, seda pole veel avalikustatud ka, aga juba pikemat aega pole võimalik riigis alla laadida "normaalset" Skype'i. Selle asemel on loodud tsensuuri ja totra reklaamiga TOM Skype, mille sõnumeid jälgitakse ja salvestatakse, eriline tähelepanu on muidugi sõnadel "Tibet", "Taiwan", "communist" jms. Siiski, ma arvan, et Skype'iga läheb oluliselt raskemaks kui erinevate internetilehekülgedega. Minul pole küll oma kunagi Eestis alla laetud Skype'iga probleeme, hetkel saan helistada nii VPNita kui ka VPNiga.

Üks keelamise põhjustest on ka see, kuna väidetavalt on hiina dissidendid kasutanud Skype'i välismaailmaga suhtlemisel.

Hiina üritab muidugi keelatud vilja asemele midagi vastu ka pakkuda. Niisiis on julged pealehakkajad Hiinas teinud oma Youtube'i (www.youku.com), Facebook'i (www.renren.com), E-bay (www.taobao.cn) ja Google'i (www.baidu.com). Midagi originaalset need muidugi pole, lihtsalt kopi-peist, aga kasutajaid jagub. Ja arvata võib, et (varsti) rohkemgi, kui nende poolvendadel. Ütlen ausalt, et väljaspool kodu võibki mõnikord guugeldama jääda. Mida ei ole, seda ei tule. Pilte eriti. Siis on baidu muide täiesti omal kohal. Kui ainult hiina keelt oskad, sest väljamaa vasteid ei pakuta just suuremates kogustes.

Mis järgmiseks? Internet ise? Või peab hakkama oma arvuteid politseis registreerima nagu iseennastki?

See keelumajandus on igatahes number kolm põhjus, miks ma siin Hiinas elada EI tahaks.

No comments:

Post a Comment