Friday, June 18, 2010

Kuuekümne kolmas nädal ehk Langmusi, Gansu provints, 4. päev

Xiahest edasi sõitsime Langmusi'sse. Üsna pea muutusid mäed laugemateks ja hakkasid vahelduma loomi täis rohumaadega. Need vaated bussiaknast on kõige ilusamad, mida ma näinud olen.
Langmusi on paari tuhande elanikuga küla ja ükski hiinlane, kellele seda kohta reisi kestel mainisime, ei teadnud seda. Langmusisse läksime eesmärgiga teha läbi paaripäevane ratsamatk ja ühtlasi näha, mismoodi nomaadid elavad. Küla oli väga kena, ainult et kole räpane nagu ikka. Kusagilt mägedest algas väike jõgi (mille vesi lättest täiesti joodav, ise proovisin), mis jooksis läbi küla. Külas aga olid kaldad kõiksugu sodi ja prahti täis ja see polnud veel kõik. Jõeäärsete majade vetsud olid ehitatud kõik jõe kohale, nii et mis sealt alla kukkus, see ka jõkke maandus. Ja sealsamas allavoolu pesid inimesed oma pesu..
Vaese inimese WC
Langmusi peale päikeseloojangut
Kuna esimesel päeval oli plaani võetud ainult kohalejõudmine, siis otsisime LP abiga endale ilusa ilma tegevust. Sõelale jäid kuumaveeallikad. 120 RMB eest saime auto koos juhiga , 20 RMB maksis veel sissepääs.
Ühel hetkel pandi liiklus kinni, kuna sõdurid pidid keset teed joostes oma füüsist parandama. Mina tegin salaja pilti.
Esimese hooga tahtsime aga tagurpidi tagasi tulla, kuna koht, kuhu meid juhatati, oli sisebassein, meestele ja naistele eraldi. Sven ütles, et tema nende koledate meestega küll koos paljalt basseini ei taha minna. Õnneks suutsin ennast nii palju selgeks teha, et meid juhatati väiksemate väljas asuvate basseinide juurde. Valisime kõige kaugema ja tühjema allika, kus vaid üks mees sees istus. Ega me päris kindlad polnud, milline kohalike allikaskäimise kombestik välja näeb, nii et igaks juhuks küsisime üle, et kas sobib, kui me temaga ühineme. Koorisime siis ennast ujumisriiete väele. Ilm oli ilus, aga nii kõrgel mägedes väga soe just polnud, nii et kobisime ruttu vette. Vesi oli mõnusalt soe nagu vannivesi, ainult et mudane. Jõudsime vees olla vaevalt paar minutit, kui pool küla kohale vajus - mõned pealt vaatama, mõned osa võtma. Millegipärast ronisid vette just vanad naised (kas põhjus võis olla Sveni valges ja kohalike uskumuste järgi kindlasti valgendavas kehas?). Nalja sai palju. Kohalikke naisi kümblemas nähes sain aru, et bikiinid pole mitte päris õige kehakate allikates istumiseks. Ilmselt põhjustas just see meessoost vaatlejate kogunemise kaldapealsele.
Sven ja kohalikud kaunitarid
Teiseks muutusid Sveni hõbesõrmused vees kullaks. Ehk oleks pidanud oma pudeliveed kaasa võtma ja vette pistma, võibolla oleks veiniks muutunud. Või vähemalt õlleks (soojaks küll kahjuks).
Igatahes jätsime endast kindlasti maha kustumatud külalegendid.

No comments:

Post a Comment